A Marcal-völgy kis falucskái

Megyer a sümegi kistérség legkisebb faluja, Sümegtől észak-nyugatra, a Marcal bal partján, a Jánosházára vezető 84-es főút közelében fekszik. A „nyugalom szigetének” szokták nevezni.
Kellemes és frissítő sétát tehetünk a faluban, családoknak is ajánlott, lovaglási lehetőséggel, falusias állattartó környezetben. A faluban több rendezvény is vonzza a turistákat, felújított apartmanok és tradicionális szálláshelyek várják az ide látogatókat.

Megyerről átmegyünk a 84-es főutat keresztezve a szomszéd településre, Rigácsra. A mai falu alig több mint 200 éves. Az 1715. évi országos összeírásban még nem szerepelt a lakott helyek között. A régi község - amely a Marcaltól északnyugatra feküdt - a török időkben pusztult el. A település nyomai még mai is látszanak. Az új falut a nemesek építették fel. A faluközpont felé haladunk, jobb kéznél egy evangélikus templomot láthatunk. Folytatva utunkat nemsokára láthatjuk a Hősi emlékművet, mely mindkét világháború áldozatainak állít emléket. A kereszteződésnél balra fordulunk, és keresztülsétálva a településen megtekinthetjük a Római katolikus templomot, melyet 1987-ben renováltak. Az egyhajós, donga-és csehsüveg boltozattal fedett templombelső értékei közé tartozik a Szent Erzsébetet, Szent Imrét, Szent Istvánt és Szent Jánost ábrázoló színes üvegablakai, a középtengelyes, háromosztagú orgonája valamint főoltárának vászonra festett olajképe. Innen visszafordulva az elágazásánál is haladunk tovább egy másik szomszédos településre, Ukkra.

Ukk település társadalma a birtokos nemesekből, a paraszti földet művelő jobbágyokból és a kétkezi munkájukból élő zsellérekből állt. A 19. század végén 150 gazdaság volt a községben. Ukk vasúti csomópont, épített öröksége is figyelemre méltó.
A túra folyamán bejárjuk Ukk falu nevezetes helyeit, amely gépkocsival és gyalogosan is megtehető. Kiinduló pontunk a 84-es út mellett található autós pihenő, ami közlekedés szempontjából jó helyen található, hiszen kettő buszmegálló és aszfaltozott út van a közelében. Közvetlen közelében piac, vendéglő és játszótér is megtalálható, ezért családoknak kedvező. Utunk első látványossága a falu római katolikus temploma és hozzá tartozó könyvtára. A templom kertje fenyvesesekkel és nyárfákkal van beültetve, valamint megtalálható itt Assisi Szent Ferenc szobra is. Ezt elhagyva nemsokára megpillantjuk a Szalay Kúriát, amely többfunkciós létesítmény: óvoda játszótérrel, kultúrterem és a községi konyha. Ezzel egy területen található a felszerelt Sportcentrum. Itt labdarúgás, kézilabda, vagy kosárlabda játszható egy füves, illetve egy lebetonozott pályán. A következő megálló a Bébic Szociális Szövetkezetet, ahol házi készítésű lekvár és szörp is vásárolható.
Eseménynaptár
2024. June
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30