A források nyomában

A Bakony hegység (Sarvaly-hegy) lábánál Keszthely és Sümeg között a Marcal patak völgyében fekszik Sümegprága. A településen 1748-ban nagy tűzvész volt, melyben a község múltjára vonatkozó legtöbb okmány elégett, így csak néhány levéltári adat maradt az utókorra.

A településen élők fő megélhetése az agrártermelés volt, így jellemző volt az állattartás. A településen, az egykori halastavak és a Gémes-kút melletti területen legeltették az állatokat. A területen halastavakat szerettek volna kialakítani, azonban a terület erre alkalmatlan volt.
Tovább haladva az erdő felé, az egykori Kőbánya maradványait és a Marcalt is felfedezhetjük. A Marcal-forrás a Prága-hegy lábánál eredt, azonban a bánya elő udvara és a kőtörő a forrás helyére települt, így a forrást másik irányba vezették el.

A régi bánya épületét az erdő lassan visszafoglalja, így szinte az egykori bányát teljesen benőtték a növények. Az egykori bánya bejáratától, a Marcal egykori medrét követve folytatjuk utunkat. A földes utat követve, a szőlőhegyek kíséretében tovább követjük az egykori medret. Majd a szőlőhegyeket elhagyva, a mezőn haladva felbukkan előttünk a ,,Marcal első hídja”. Majd körülbelül a falutól 100 méterre megjelenik a felszínen a víz.

Beérve a faluba egy kellemes sétát tehetünk a falu utcáin, megtekinthetjük a Római Katolikus Templomot. Ismételten a falu határához közelítünk és egy újabb erdei sétára indulunk. A következő állomás a Sarvaly-forrás, melyhez a vezető utat vadgesztenyefák szegélyezik, a forrás környékén pedig öreg bükkösök, kislevelű hárs, elegyes gyertyán nyújt árnyékot számunkra. A hajdani bővizű forrás az 1930 években még a homokkőből faragott neoromán stílusú forrás házikóból tört elő, amelyet Makay Antal veszprémi püspök emeltetett a bazaltból feltörő forrás felé. A forráshoz vezető út egy részén a kéktúra útvonalon haladunk.

Ha elfáradtunk a túra során és kipihennénk a fáradalmakat, térjünk be a Varga Vendégházba, ahol kellemes és nyugodt környezetben töltődhetünk fel a következő kaland előtt.
Eseménynaptár
2024. June
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30