Vászoly 250 fős település a Balaton-felvidéken, Pécsely, Mencshely, Vöröstó, Dörgicse szomszédságában.

A Balatontól 5 km-re a dombok közti patakvölgyben húzódó település remek célpont a Balatonhoz vágyóknak, ha part menti zsúfoltságot el szeretnék kerülni. Balatonfüred 15 km-re van, de Vászoly közvetlen környéke is sok jó kirándulóhelyet kínál. A faluban patak folyik, gyerekekkel utazva ez önmagában is élmény.

A település neve valószínűleg Vazul, Árpád házi herceg nevéből származik, akinek ezen a vidéken lehettek birtokai. Vazul Szent István király unokatestvére volt, az ő fia I. András király, a tihanyi alapító. Árpád-házi királyaink mindegyike Vazul (Vászoly) leszármazottja. Régészeti kutatások és leletek azt bizonyítják, hogy ez a bővizű kis völgy ősi idők óta lakott hely. Kő- és bronzkori települések nyomait, római kori lakóházak, sírok maradványait, I.,II. Constantinus, Valentinianus császárok pénzeit (Kr.u. 3-4.sz.) találták meg itt a kutatók.

A középkori Vászoly falu templomát Szent Kereszt egyház néven egy 1230-as oklevél említi. A templom maradványai ma is megvannak a Pusztaszentegyházi dűlőben. A lakosság fő megélhetési forrása ekkor a szőlő, a nagy kiterjedésű parcellákat helybéliek és vidékiek művelik. Szőlőhegyeit (Promontorium) az 1363. évi oklevél felsorolásából ismerjük. A völgy bővizű patakjaira malmok települnek. A török elvonulása után (1660) a terület lakatlan, a szőlők műveletlenek. A tulajdonos káptalan először a szőlőhegyeket telepíti be, a betelepülők környékbeli magyarok.

1692-ből származó vászolyi bordézsma lajstrom sokuk nevét megőrizte. A legfontosabb gazdasági ág ebben az időben még mindig a szőlőművelés, de jó megélhetést biztosít a szántó, legelő, rét és az erdő, jelentős az állatállomány (igásállat, fejőstehén, sertés, juh, baromfi). Vászoly ma kedvező fekvésének köszönhetően erős turisztikai vonzerővel bír, ugyanakkor megőrizte a Balaton-felvidéki kis falvak nyugalmát. A településen étterem, kocsma, élelmiszerbolt, panzió, lovas iskola működik. Vászolyi nyár néven évente kulturális események sorozatát rendezik.
Eseménynaptár
2024. June
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30