Hidegkút Veszprém megyében, Veszprémtől 15 km-re Délnyugatra, a Balaton-felvidék keleti részén, Balatonfüred felett fekszik egy szép völgyben.

Címe: 8247 Hidegkút, Fő u. 67
Tel.: +36 (20) 3139079
E-mail: hivatal@totvazsony.hu
Honlap: http://www.hidegkut.hu

********
Zsákfalu, a Veszprémet Tapolcával összekötő útról érhető el északnyugat felől. Hidegkút már a XIII. században is lakott volt, azonban a török idők alatt elnéptelenedett a többi környékbeli faluval együtt. Az akkori helyi földbirtokos Esterházyak a XVIII. század végén főként Baden-Württenberg tartományból hívtak a területre szabad menetelű német telepeseket, leszármazottaik a mai napig élnek a faluban, a település jellegét a sváb örökség adja. Hidegkút alsó, patak parti része (a mai Hosszú utca) volt Kishidegkút, a fenti mai Fő utcai része Nagyhidegkút.

A két falut 1927-ben egyesítették Veszprémhidegkút, majd Hidegkút néven. A település új utcáit a két hajdani település közötti legelőn nyitották a 80-as években, így mára a település 5 utcával rendelkezik. Hidegkút címerében a település északi végében eredő Hármas-forrás látható, amely a Hidegkúti-sédet táplálja. Ez a bővizű patak jelentette hajdan a határvonalat Kishidegkút és Nagyhidegkút között. A település neve találó, mert a falu egy völgyben helyezkedik el, ahol valóban hűvösebb van néhány Celsius fokkal az országos átlagnál, és gyakran fúj a szél.