A háromtornyú falu

Ha épp nem kedvez az idő a strandoláshoz, érdemes elindulnunk a hegyek-völgyek között és megismerni a Balatontól kicsit távolabb lévő településeket is. Egy ilyen úti cél lehet Öcs is, mely annak ellenére, hogy kisebb település megannyi érdekességet tartogat számunkra.

A Kab-hegy délnyugati lábánál fekszik Öcs. A Dörögdi-medence nyugati kapuja.

A sétánkat érdemes a falu központjából kezdeni a Falumúzeumtól. A Falumúzeum figyelemreméltó gyűjteményét a helyiek által adományozott mindennapi tárgyaiból, eszközeiből állították össze.
A településnek három temploma van, három különböző irányba, háromszöget alkotva. Ha a Falumúzeumtól tovább haladunk a játszótér előtt elsétálva, a Béke utcán rövid séta után a református templomhoz érünk. A református templomot elhagyva, a Béke utca végéig elsétálva érkezünk el Faluházhoz.

A Faluháztól továbbsétálva, a Petőfi utcán két műemlékház is látható (Petőfi utca 2. és Petőfi utca 14. alatt), majd balra fordulva a Szabadság utcán találjuk a település evangélikus templomát. A rendben tartott templomudvarról szép kilátás nyílik a falura. Ha innen tovább megyünk a Taliándörögd felé vezető úton az Öcs-hegyre, az út mellett találhatjuk a Kőfejtőt. A Kőfejtőtől a falu mögött sétálva jutunk el az Újtemetőhöz. Innen kicsit továbbmenve juthatunk el a katolikus templomhoz.

A régi temetőtől, gyertyános-tölgyes erdővel borított területen találjuk a Nagy-tavat. A Kab-hegy lábánál 330 méter tengerszint feletti magasságban, egy természetes mélyedésben fekszik. Hazánkban kevés az ehhez hasonló, bazaltkőzeten kialakult, természetes elláposodást példázó hegyi tó. Távolabbról nézve vize feketének tűnik. A 350 méter hosszú és 250 méter széles tó nagy része nádas, zsombékos.

Öcs északi irányába, Halimba felé hagyjuk el a települést. Körülbelül 1 km után elmaradnak a fák és a bokrok, következik egy földút melyen az erdőszegélyig haladunk. Maga a védett terület egy hosszan keskenyen elnyúló leszakadás, mely helyenként igen meredek, kőfalszerű dolomit murvás képződmény. Többnyire erdővel borított, de a felső platón és a benyúló szikla ormokon száraz gyepek találhatók. A kőfal vonulatát követi a vegyes fafajú lombos erdő.
Eseménynaptár
2024. April
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30