Bazsi

Bazsi község Zala és Veszprém megye határán található, Hévíztől 20 km-re, a Balatontól 23 km-re. Nyugaton Sümegcsehi, délen Zalaszántó, keleten Sümegprága, északkeleten Sümeg a határos település. Lakosainak száma 430 fő. Bazsi község területe természetföldrajzilag a Bakony délnyugati részéhez tartozik, melybe észak-északkelet felől a Marcal medence lapálya nyúlik be. Délről és délnyugatról 200-250 m magasságú dombok, a Keszthelyi-hegység bazalthegyeinek erős nyúlványai koszorúzzák (Kovácsi-hegy, Tátika-hegyvonulat). Kis hozamú folyóvizei (Berek-kút, Delelő-kút, Nagy-erdő patak) a Marcal felé igyekeznek.

A falu bazaltépítészete a Balaton-felvidéki kőépítkezés legnyugatibb részéhez tartozik. Szubmediterrán éghajlatú település, melynek jellegzetes növénye az őshonos szelídgesztenye. Régi hagyománya van a gyümölcstermesztésnek, különösen gazdag a település helyben honos almafajtákban. A település eredete a régmúlt homályába vész. A kedvező földrajzi fekvésből és néhány régészeti leletből arra a következtethetünk, hogy a táj már az őskorban és az ókorban is lakott volt, véglegesen azonban a honfoglalás korában népesedett be. A helység neve személynévből származik. A középkori falu nem a mai helyén, hanem feltehetőleg a Szentberekben, a falu keleti határában volt. A szájhagyományt - miszerint ott valaha templom is állott - régészeti leletek (épületmaradványok) bizonyítják. A török kor megpróbáltatásaiban Bazsi népének is osztoznia kellett. Bizonyára nem egyszer kellett a falunak az ellenség elől menekülnie.

1548-ban - talán török támadás végett - a telkek zömét tűz pusztította, és a házak nagy része üresen állt. A lakosság újratelepítésére már a XVI. század közepétől vannak adatok. A XVII. század legvégén római katolikus vallású németek (svábok vagy szászok) érkeztek, akiket a falu földesura, a veszprémi püspök telepített le. A szentbereki dűlőt elhagyva egy kis magaslaton települt meg a falu. Közepén áll az 1787-ben épült templom. A barokk stílusú templomot Bajzáth József püspök építette. Ahogy az évszámos kő szenteltvíztartón is látható, már 1731-ben is állt itt egy templom, de annak tornya és sekrestyéje még nem volt, később pedig állapota is annyira megromlott, hogy új templomot kellett helyette építeni. A szőlőhegyen található kápolnát az 1880-as években építették az ottani birtokosok Holport Teréz támogatásával egy nagy jégverés után. Bazsit évszázadokon át jobbágyi függés kötötte földesurához, a veszprémi püspökhöz, illetve a püspökség veszprémi uradalmához. A városias Sümeg piacával, úri székével, búcsújáróhelyével, később a közigazgatás szálával fűzte magához a falut.

A Sümegről kisugárzó barokk építészeti hatást a bazsi házak némelyike máig mutatja, oszlopos-árkádos tornácával, nemes egyszerűséggel díszített homlokzatával. Festetics György jóvoltából 179-től postajárat működött Sümeg és Keszthely között, mely bekapcsolta a falut a napi vérkeringésbe.1828-ban 604 lelket számlált a falu, és zömmel háromnyomásos gazdálkodást folytattak a hozzátartozó igavonó és más haszonállatokkal. Ekkor meghatározó település volt a környéken, azóta viszont a szomszédos települések lélekszámban túlnőtték. Szorgalmas, földművelésből és erdőgazdálkodásból élő népét 1959-ben terelték be a Termelő Szövetkezetbe. Ettől az időszaktól kezdve rohamosan változott a falu képe, és a hagyományos gazdálkodás eltűnőben volt. A falu szülötte Simon István Kossuth-díjas költő, országgyűlési képviselő, a Kortárs irodalmi folyóirat főszerkesztője. Tiszteletére minden évben születésének időpontja körül (szeptember 16.) emléknapot tart a falu. Szülőháza irodalmi, néprajzi kiállítással várja a látogatókat.

Simon István Emlékház

A költő szülőháza, mely 1983. április 11-e óta állandó kiállítással tiszteleg a költő emléke előtt....

Holport Teréz Hálaadó Kápolna

A szőlőhegyen található "Hálaadó" kápolnát az 1850-es években építették az ottani birtokosok Teréz asszony támogatásával...

Nagyboldogasszony Római Katolikus Templom

Barokk stílusú műemlék jellegű templomot Bajzáth József püspök építtette.

Bazsi Község Önkormányzata

Bazsi község Zala és Veszprém megye határán található, Hévíztől 20 km-re, a Balatontól 23 km-re....

Eseménynaptár
2024. May
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31