Lovas

Lovas kb. 400 lelkes telepĂŒlĂ©s a Balaton Ă©szaki partjĂĄn, a KirĂĄlykĂșt völgyĂ©nek kapujĂĄban. Patakja, a Lovasi sĂ©d, hajdan több malmot is hajtott, ma is Malomvölgynek hĂ­vjĂĄk ezt a rĂ©szt. A falu Ă©rdekessĂ©ge, hogy hatĂĄrĂĄban Ƒskori festĂ©kbĂĄnyĂĄt talĂĄltak. Az errƑl szĂłlĂł kiĂĄllĂ­tĂĄs megtekinthetƑ a faluhĂĄz pincĂ©jĂ©ben. Az Ƒskori festĂ©kbĂĄnya Kr.e. kb. 30-40 ezer Ă©vvel mƱködött. TerĂŒletĂ©n csont Ă©s kƑeszközöket is talĂĄltak. A festĂ©k kultikus cĂ©lokat szolgĂĄlhatott, vele mĂĄr az Ƒsember is kereskedett, egyes rĂ©gĂ©szek szerint a festĂ©k a pĂ©nzt helyettesĂ­tƑ csereeszköz lehetett. A falu a honfoglalĂĄskor magyarokkal nĂ©pesĂŒlt be, 1290-bƑl valĂł a telepĂŒlĂ©s elsƑ Ă­rĂĄsos emlĂ­tĂ©se.

A 13. szĂĄzadban kƑtemplomot is Ă©pĂ­tettek a lakĂłi, amelyet kĂ©sƑbb barokk stĂ­lusban ĂĄtĂ©pĂ­tettek. A közsĂ©gnek a közĂ©pkorban egymĂĄs mellett hĂĄrom nagy ura volt: rĂ©szben a veszprĂ©mi kĂĄptalan, rĂ©szben a Gyulaffyak, harmadrĂ©szben pedig a fehĂ©rvĂĄri ƑrkanonoksĂĄg birtokolta. IdƑvel a veszprĂ©mi kĂĄptalan vĂĄlik a meghatĂĄrozĂł földesĂșrrĂĄ. A legfontosabb ĂĄgazat a szƑlƑtermesztĂ©s. A falu kocsmĂĄjĂĄban egĂ©sz Ă©vben mĂ©rnek bort, a bormĂ©rĂ©si jogot a földesĂșrtĂłl megvĂĄltjĂĄk.

A lakossĂĄg nagyobb rĂ©sze örökös jobbĂĄgy, kisebbik rĂ©sze szabad menetelƱ, ĂĄrendĂĄs zsellĂ©r. 1789-ben a falunak nĂ©gy malma van a SĂ©d patakon. Lovas lakĂłi a 17. szĂĄzadban reformĂĄtus hitre tĂ©rnek, de elĂ©ri Ƒket az ellenreformĂĄciĂł. A reformĂĄtus hĂ­vek 1858-ban iskolĂĄt, 1910-ben templomot Ă©pĂ­tenek maguknak. A reformĂĄtus nagygazdĂĄk a falu Ă©letĂ©nek meghatĂĄrozĂł szereplƑi. Az 1950-es Ă©vekben itt is termelƑ szövetkezet alakul. A 20. szĂĄzadban megvĂĄltozik a telepĂŒlĂ©s Ă©lete, vĂĄrosias infrastruktĂșrĂĄt kap, egyre nagyobb szerephez jut az ĂŒdĂŒlĂ©s, a turizmus, a szolgĂĄltatĂłi szektor. A közsĂ©g nevĂ©vel összhangban a lovas kultĂșra tĂĄmogatĂłja, a falunak sajĂĄt lovas pĂĄlyĂĄja is van. JĂșliusban tartjĂĄk a Lovasi Napok rendezvĂ©nyt, PĂŒnkösdkor dĂ­jugratĂĄst rendeznek. A szƑlƑtermesztĂ©s ma is jelentƑs, a falu cĂ­merĂ©nek jelkĂ©pei is erre utalnak.

BĂĄcsi Gabriella

Gabriella Ă©letĂ©ben a hagyomĂĄnyƑrzĂ©s, nĂ©pzene, nĂ©ptĂĄnc szeretete gyerekkora Ăłta jelen van Ă©s Ă©letĂ©nek fƑ mozgatĂłrugĂłi....

Katolikus templom

A 13. szåzadban épített templomot SzƱz Måria nevének tiszteletére szentelték. Festése 18. szåzadi (barokk), a...

Ɛskori festékbånya

A törtĂ©net az 1950-es Ă©vek elejĂ©n kezdƑdik, amikor is megnyitjĂĄk a Lovas kĂŒlterĂŒletĂ©n talĂĄlhatĂł Ășn....

Lovas KözsĂ©g ÖnkormĂĄnyzata

Lovas kb. 400 lelkes telepĂŒlĂ©s a Balaton Ă©szaki partjĂĄn, a KirĂĄlykĂșt völgyĂ©nek kapujĂĄban. Patakja, a...

Eseménynaptår
2022. December
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31